Zonweringdoek

Zonwering doek, veel keuze!

Er zijn veel verschillende soorten en kwaliteiten zonwering doek. Omdat het doek de uitstraling en de werking van de zonwering bepaald is de juiste keuze belangrijk. Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze.

De collectie doeken van Zon-Comfort is met zorg samengesteld, uit de collectie van gerenommeerde leveranciers. Jarenlang genieten van uw luxe zonwering is het uitgangspunt van onze selectie. Tevens houden we rekening met de verschillende eigenschappen van de doeken, zodat de zonwering nog beter functioneert.

Doeken bestaan uit materiaal, bijvoorbeeld polyester, katoen, acryl of pvc. Al deze materialen hebben verschillende eigenschappen, waardoor het doek meer of minder geschikt is voor de toepassing op zonwering.

Zonwering doek, acryl geschikt voor zonwering, Den Haag, Rijswijk, Voorburg, Leiden
Polyester zonwering doek Sunvas van Swela, Den Haag, Rijswijk, Leiden, Voorburg, Delft, Zoetermeer
Pergola met zonwering doek, katoen Den Haag, Rijswijk, Delft, Bleiswijk, Zoetermeer

Acryl doek

Acryl is een synthetische vezel, waarvan acryldoek wordt gefabriceerd. De laatste 30 jaar is Acryldoek het meest toegepaste zonwering doek in uitvalschermen, knikarm zonneschermen en markiezen.

 • hoge kleurechtheid
 • vuil, vet en schimmelwerend door coating
 • in 120 cm brede banen
 • in 162, 202, 252 en 302 cm, enkele kleuren

Polyester doek

Polyester zonweringdoek is lichter dan acryldoek en is zeer stabiel, door het groter worden van doekoppervlakten in overkappingen en knikarmterras schermen wordt polyester steeds meer toegepast in zonwering.

 • extreem stabiel
 • dunner en sterker dan acryl
 • vuilafstotend
 • gemakkelijk schoon te maken

Katoen doek

Katoen is een natuurlijk vezel. Katoen is lange tijd de meest gebruikte vezel voor zonwering geweest, vooral markiezen zijn gemaakt met katoen doek. De katoenen doeken verkleuren snel en zijn rot gevoelig.

 • natuurlijk materiaal
 • sfeervol
 • geschikt voor lichte constructies
 • combinatie met gordijnen en kussens

Belangrijke consumenteninformatie

Zonweringdoek is een technisch weefsel, dat naast functioneel ook nog decoratief moet zijn. Bij zonweringdoek gaat het om een hoogwaardig product, dat aan strenge technische eisen moet voldoen. Iedere productie wordt aan strenge laboratorium testen onderworpen en deze worden vastgelegd, gemeten en voor ieder doektype gegarandeerd. Hoewel bij het vervaardigen alleen gecontroleerd 1e kwaliteit doek gebruikt wordt, zijn aan de perfectie grenzen gesteld.

De hierna vermelde effecten in het doek, waarover eigenaren van zonweringen bezwaar kunnen maken, zijn echter ook bij de huidige stand van de techniek niet helemaal uit te sluiten.

Knikvouwen

Ontstaan bij de confectie en bij het vouwen van de doeken. Daarbij kunnen er, vooral bij lichte kleuren, in de knik pigmentverschuivingen ontstaan. Deze zijn tegen het licht donker gekleurd en zien er derhalve uit als vervuilde strepen. Knikvouwen verminderen de kwaliteit van het doek niet.

Waterdichtheid

Acryl-zonweringdoeken zijn waterafstotend geïmpregneerd en, bij een minimale hoek van 14º, tegen een kleine regenbui bestand. Bij hevige en langdurige regenbuien moeten de schermen worden ingerold om eventuele schade aan het doek en/of scherm te voorkomen. Nat opgerolde doeken zo snel mogelijk weer uitrollen om ze te laten drogen.

Golven

In de buurt van zomen en naden van de banen ontstaan door dubbele lagen doek verschillende wikkeldiktes op de doekrol. De daardoor ontstane stofspanningen kunnen golven tot gevolg hebben (bijv. wafel- of visgraatpatroon). Ook door een zware regenbui kan er een waterzak ontstaan die golven kan veroorzaken als het doek opdroogt.

Zijzoomgolven

Het doek wordt meestal door een actief verensysteem permanente onder spanning gehouden. Naden en zomen werken weliswaar als een versterking, maar ze moeten ook de meeste belasting doorstaan. Bij het oprollen van het doek liggen de zomen en naden over elkaar, hetgeen de druk en spanning nog extra verhoogt. Naden en zomen worden platgedrukt en nemen daardoor in de lengte toe. Dit kan er bij het openen van het zonnescherm toe leiden dat de zijzomen licht doorhangen.

in principe komen deze effecten in meer of mindere mate bij bijna alle zonweringdoeken voor.
Zij verminderen echter in geen geval de kwaliteit van het product.

Dickson Constant, zonweringdoek, den Haag, Rijswijk, Voorburg, Leiden, Ypenburg
Sattler zonweringdoek, Den Haag, Rijswijk, Leiden, Voorburg,

Dickson Constant

Zonwering doek van Dickson Constant is van hoge kwaliteit. De standaard zonwering doekcollecties hebben 4 sterren en de gespecialiseerde doeken hebben 5 sterren. Dickson Constant is vooral gespecialiseerd in acryl doeksoorten.

Swela

Swela zonwering doek wordt gefabriceerd bij Smidtz textiles in Noord Duitsland. De afgelopen jaren heeft Swela gekozen om minder acryl stoffen en meer Polyester doeken te produceren. De doeken van Swela vallen in kwaliteit 4 en 5 sterren.

Sattler

Sattler is leverancier van hoogwaardige kwaliteiten zonwering doek, de grootste producenten in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland hebben Sattler in de collectie, in Nederland is Sattler minder toegepast. Kwaliteitklasse 5 sterren